Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Γοργονες




Υποβρύχιες λήψεις που κόβουν την ανάσα, σκηνικό-βυθός 1.000 τ.μ., αντικείμενα και κοστούμια που παραπέμπουν σε χολιγουντιανή παραγωγή, ηθοποιοί σε ρόλους που λες και βγήκαν από παραμύθι! Οι «Γοργόνες» είναι εδώ, ξετίναξαν τα μηχανάκια της AGB και μας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις. Το ΛΟΙΠΩΝ έμαθε πρώτο τα μυστικά και το παρασκήνιο της πιο πολυσυζητημένης παραγωγής και σας τα αποκαλύπτει.

Όταν οι τρεις φίλοι-απόφοιτοι δραματικής σχολής Κατερίνα Γιαννάκου, Στέφανος Ντρέκος και Κατερίνα Κουγιουμτζής ονειρεύτηκαν τις «Γοργόνες» τους, δεν φαντάζονταν ότι το παραμύθι τους το «θαλασσινό κωμειδύλλιο», όπως το αποκαλούν θα γινόταν πραγματικότητα και μάλιστα υπερπαραγωγή από το Mega. Μια γεύση έχουμε πάρει από το ξεκίνημα της σειράς, αλλά τα καλύτερα και τα πιο εντυπωσιακά έρχονται. Αυτά, λοιπόν, θα σας αποκαλύψουμε!

Σκηνικό «20 χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα»
Μπορεί ο Ιούλιος Βερν να πρωτοφαντάστηκε το σκηνικό «20 χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα», αλλά η σκηνογράφος Γιούλα Ζωϊοπούλου του έδωσε «ζωή» για πρώτη φορά σε ελληνικό πλατό, που το ντεκόρ του θυμίζει ντοκιμαντέρ του Κουστό. Στα επόμενα επεισόδια θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένα ένα τα κομμάτια του, μαζί με μυστικά που δένουν τις ιστορίες των ηρώων και κάνουν το παραμύθι πιο γοητευτικό. Στο στούντιο ΑΤΑ, λοιπόν, δημιουργήθηκε ο υποβρύχιος κόσμος που ζουν οι δύο γοητευτικές γοργόνες, η ρομαντική Ιόλη (Λίνα Σακκά) και η στριμμένη Καλλιρρόη (Αγγελική Λάμπρη), σε έναν ενιαίο χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου υπάρχουν «υποσκηνικά». Ένα ροζ καράβι (σ.σ.: το χρώμα είναι λόγω παραμυθιού), σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, φτιαγμένο από ξύλο και περασμένο με ειδική πατίνα για να φαίνεται σαν παλιό ναυάγιο. Αυτό είναι το σπίτι στο βυθό της Ιόλης και της Καλλιρρόης.

Λίγο πιο πέρα ένα άλλο κατάμαυρο καράβι, το σπίτι της «Μάγισσας της πρύμνης» (σ.σ.: αυτές τις μέρες συζητούν για το ποια ηθοποιός θα υποδυθεί το ρόλο-έκπληξη), που στην πρύμνη έχει μια γοργόνα για να ταιριάζει με το λαϊκό μύθο της γοργόνας, της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το σπίτι της Ορκαλίας και του γιου της Όρκα (Τσάφου - Λουδάρος) είναι μια σπηλιά, σιδηροκατασκευή πολλών τόνων που δεν μετακινείται, σε αντίθεση με άλλα σκηνικά-βράχια που είναι από φελιζόλ. Το πιο απίθανο; Έχει για πόρτα τα πόδια του Κολοσσού της Ρόδου και πιο πέρα για ντεκόρ το κεφάλι του, που και αυτό είναι από φελιζόλ με ειδική πατίνα από πάνω για να φαίνεται σαν παλιό ναυάγιο

Όλα τα αντικείμενα παραπέμπουν σε ναυάγια, όπως οι παλιοί καναπέδες ή τα φλιτζάνια που γράφουν «Τιτανικός». Φυσικά, όλα έχουν προέλθει από παλαιοπωλεία έπειτα από πολλές ώρες αναζήτησης. Έξι φορτηγά με τέτοια αντικείμενα που έφτασαν στο στούντιο μετρήσαμε, ενώ γύρω στα 10 άτομα χρειάστηκαν για να τα μεταφέρουν!

Όσο για τους κατασκευαστές των σκηνικών τουλάχιστον 20 σε αριθμό, επάνδρωσαν το ειδικό εργαστήριο που δημιουργήθηκε με την επίβλεψη του Βασίλη Καταβελάκου για να φτιαχτούν απαραίτητα αντικείμενα, όπως κοχύλια, λειχήνες στα βράχια, αχινούς από φελιζόλ και αποξηραμένα φυτά, ενώ συνεργάτες-ζωγράφοι πέρασαν με ειδικό χρώμα τα πάντα για να φαίνονται παλιά.

Το πλατό φωτίζεται με ειδικά χρώματα, ενώ η ομάδα των ψηφιακών εφέ φροντίζει με την ψηφιακή τεχνολογία για τις μπουρμπουλήθρες, τα ψαράκια και όλα εκείνα που κάνουν το σκηνικό να μοιάζει σαν βυθός, βγαλμένος από παραμύθι της Ντίσνεϊ.

Όλα μελετημένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια: μάθαμε ότι ακόμα και 50 κυβικά μέτρα άμμου μεταφέρθηκαν από τη θάλασσα στο πλατό για να συμπληρωθεί η μαγεία του βυθού!

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό που δήλωσε η Λίνα Σακκά, «πιστεύω ότι θα αρέσει στον κόσμο, γιατί κι εμείς που είμαστε μέσα σε αυτό νιώθουμε κυριολεκτικά σαν να είμαστε στην Ντίσνεϊλαντ», είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Πίσω από το πλατό...
Πολύς λόγος έχει γίνει για τις δύο μεγάλες ουρές, την μπλε της Ιόλης και την πράσινη της Καλλιρρόης, και όχι άδικα.

Οι ηθοποιοί προπονήθηκαν ατέλειωτες ώρες για να μάθουν να κολυμπούν με δεμένα πόδια (μονοπέδιλο), όπως οι γοργόνες, να κρατάνε την αναπνοή τους και τα μάτια τους ανοιχτά κάτω από το νερό.

Αλλά δεν είναι μόνο εκεί η δυσκολία.

Η κάθε ουρά, τις οποίες κατασκεύασαν οι μάγοι των σπέσιαλ εφέ Αφοί Αλαχούζοι, οι οποίοι πρόσφατα συνεργάστηκαν με αυστραλιανή εταιρεία για την ταινία «Γοργόνες» του Ελληνοαυστραλού Άκη Δαυίδ που γυρίστηκε στις Σπέτσες, ζυγίζει 12 κιλά! Το εσωτερικό της είναι από ένα ειδικό ύφασμα, το νεοπρέν, με το οποίο κατασκευάζονται οι στολές των δυτών και το βασικό υλικό τους είναι ειδική σιλικόνη που ήρθε από την Αγγλία. Από αυτό το υλικό έγινε το κάθε καλούπι της ουράς που εφαρμόζει στη Λίνα και την Αγγελική, ενώ μέσα υπάρχει το μονοπέδιλο. Η προέκτασή του είναι τα λέπια, κολλημένα ένα ένα με ειδική σιλικόνη. Η κάθε ουρά αποτελείται από περίπου 1.400 λέπια!

Το ίδιο ισχύει και για το μπούστο, που είναι φτιαγμένο λέπι λέπι και κολλημένο με ειδική κόλλα πάνω στο σώμα των ηθοποιών. Και για να μη φαίνεται το δέσιμο ουράς και μέσης, υπάρχει και μια λεπτή στρώση ειδικής κόλλας που γίνεται ένα με το δέρμα της Λίνας και της Αγγελικής!

Η προετοιμασία και οι βουτιές
Και μη φανταστείτε ότι η δυσκολία είναι μόνο στο να φορέσουν τις ουρές και το μπούστο, που χρειάζονται γύρω στη μιάμιση ώρα! Το μαρτύριό τους στα θαλασσινά γυρίσματα δεν τελειώνει εδώ. Τέσσερα άτομα τις βοηθάνε να μπούνε στο νερό, καθώς δεν είναι λίγο να σηκώσεις 12 κιλά βάρος με μονοπέδιλο, ενώ τέσσερις δύτες τις ακολουθούν δίπλα και κάτω από το νερό έτοιμοι να επέμβουν σε κάθε έκτακτη δύσκολη περίπτωση.

Και μπορεί μεν οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης Αντώνης Αγγελόπουλος και το συνεργείο να κάνουν θαύματα, αλλά όσοι έχουν δει τι περνάνε η Λίνα και η Αγγελική για να κουνήσουν πειστικά τις ουρές τους μέσα και έξω από το νερό τις θεωρούν ηρωίδες.

Πάντως, οι δύο πρωταγωνίστριες είναι τρισευτυχισμένες με τους ρόλους τους.

Νιώθουν πλέον σαν πραγματικές γοργόνες και αδιαφορούν για τα πάνδεινα που πέρασαν (σ.σ.: σ' αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κρύο σε βραδινά θαλασσινά γυρίσματα) και που θα ξαναπεράσουν. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε η Λίνα Σακκά, είναι από τα ωραιότερα σενάρια που έχει πάρει στη ζωή της και χαίρεται απίστευτα που παίζει σε κάτι τόσο διαφορετικό.

Τι σημαίνει αυτό; Γοργόνες έτοιμες και αποφασισμένες για όλα!

1 σχόλιο: